Pompoen

De herfst is hét seizoen voor de pompoen. Tijdens feestdagen als Halloween en Sint Maarten zie je de pompoen veel terug als decoratie, in de vorm van lampionnen of bloemstukjes. Je zou bijna vergeten dat de pompoen bovenal een ontzettend gezonde groente is. Hij is rijk aan vitamines, mineralen en bètacaroteen, een antioxidant dat onder andere goed is voor je huid en ogen. Bovendien is pompoen erg veelzijdig te gebruiken:

• Het vruchtvlees van de pompoen gebruik je voor allerlei gerechten. Maak er bijvoorbeeld curry of soep van, of gril parten pompoen als bijgerecht. In Amerika maken ze graag zoete taart van pompoen: pumpkin pie.

• Stoof of kook je het vruchtvlees? Dan hoef je de pompoen niet per se te schillen. Tijdens het koken wordt de schil net zo zacht als het vruchtvlees.

• Ook pompoenpitten zijn erg gezond. Ze bevatten gezonde onverzadigde vetten, vitamine E, fosfor, silicium en zink. Die laatste twee mineralen maken pompoenpitten nuttig tegen prostaatkanker.

• Zelfs de pompoenbladeren kun je eten, bijvoorbeeld in een stoofpot, hoewel je hiervoor wel jonge bladeren nodig hebt. Oudere bladeren kun je drogen, vermalen en er thee van zetten. Thee van pompoenblad wordt ingezet tegen benauwdheid en griep.

Foto: Flickr
Fotograaf: RichardBowen

Geef een reactie